Bindväv – kanske har du hört ordet nämnas i något sammanhang, kanske är det nytt för dig. Oavsett vilket så är bindväv något som finns inuti dig och kanske mer av än du tidigare anat.
Vad är då bindväv eller fascia som den också benämns? Jo, bindväven är något som kallas för stödjevävnad eftersom den håller samman och stödjer din kropps organ och andra vävnader. Utan den skulle din kropp rasa ihop – det är alltså INTE musklerna som håller uppe kroppen utan det gör bindväven.
Bindväven består av vävnadsvätska, bindvävsceller och så trådar som är elastiska och kollagena. Hur bindvävens egenskaper ser ut är beroende av dessa ämnens förhållande till varandra. Det finns något som kallas för formad bindväv och den innehåller tätt, tätt packade trådar av kollagen vilket gör att den bindväven är väldigt stark och ”dragig”. Den finns i ledband och muskelsenor. Det finns också lucker bindväv och den har till skillnad från formad bindväv färre kollagena trådar och desto mer vävnadsvätska. Lucker bindväv finns både i och kring våra leder men fyller också ut olika hålrum i kroppen som t ex mellan våra organ och i vår hud.
Utseendemässigt kan du föreställa dig ett spindelnät. På morgonen ute i naturen kan du hitta ett spindelnät som spunnits under natten. Om du rör vid det gungar det, men det går inte sönder. Det är elastiskt. På liknande sätt finns bindväv i vår kropp och trycker du t ex med fingret mot din arm sprider det sig som en ”ringar på vattnet-effekt” genom huden undertill.
Man kan säga att bindväven finns överallt i oss och viss bindväv bildar slyngor som binder ihop olika delar av kroppen. Därför kan ett höftproblem bero på stel bindväv på en annan plats i kroppen. Vi eftersträvar en uppmjukad bindväv, men stress och samma rörelsemönster får bindväven att bli stel och ihopdragen vilket på sikt kan leda till skador, smärta och värk.
Yinyoga och bindväv – hur hänger de ihop då? Jo, när du yinyogar och därmed utsätter kroppen för en långsam stretch utan att aktivera några muskler så händer det spännande saker med din bindväv av två skäl.
Dels är positionerna i yinyoga av det slag som kroppen ofta inte är van att utsättas för och det i sig skapar en uppmjukande effekt på bindväven som då blir mer töjbar och elastisk. Detta i sin tur bibehåller ditt rörelsemönster vilket är bra för att undvika skador. Genom dessa positioner stimuleras din cirkulation i kroppen.
Dels är yinyogan utmanande på så vis att du stannar 3-5 minuter – eller längre – i varje position. Det tar 1 minut för musklerna att slappna av helt och först därefter får du andra effekter i kroppen. När du stannar och vilar din kropp i de här positionerna så händer fantastiska saker inuti dig medan du slappnar av:
- ditt immunförsvar stimuleras
- dina hormoner balanseras
- ditt autonoma nervsystem (det som du inte kan styra över med tankens vilja) balanseras vilket gör att om du är stressad och har sympatiska (kamp/flykt) nervsystemet påslaget, KOMMER det parasympatiska (lugna) nervsystemet att aktiveras vilket gör att stresskänslan försvinner
- dina organ stimuleras via dina energilinjer/meridianer (de punkter längs med energilinjerna som akupunkturnålar sätts i)
- du slappnar av
- din livskraft och energi ökar – allmänt välmående förbättras
Sammantaget gör minskad stress i kroppen att bindväven mjukar upp sig och blir mer rörlig.
En mjuk bindväv får oss att må bra. Kanske har du sträckt på dig och hört hur det knakar och knastrar i kroppen? Det är inte kotor eller ben som hörs, utan bindväven som ”löser upp” sig. Tänk på barn och djur: det första de gör när de har sovit är att sträcka på sig. Men vad gör vi vuxna när vi vaknar? Jo, slänger ut benen utanför sängkanten och masar/hasar oss ur sängen. Och så tar vi oss för ryggen och tänker ”Oj, vad stel jag är” medan vi hackigt och knakande börjar röra på oss.
Så därför: vill du ha en rörlig bindväv så kan du börja med att varje morgon sträcka på kroppen redan i sängen – det är ett fenomenalt första steg på vägen mot att ta hand om dig och lyssna på vad kroppen behöver. Och tycker du om yoga, rekommenderar jag varmt yinyoga – den enda formen av alla yoga-typer som aktiverar ditt lugna nervsystem.
Pernilla